poromustamakkara
Poro-mustamakkaraa on valmistettu Lapissa aiemmin poroerotuksien aikaan. Kuva: Mika Hindström.

Poro-mustamakkara on hieno lappilainen perinneherkku

Lapin herkut

Poro-mustamakkara löysi uudistuneena tiensä Tampereen kaupunkihotelliin.

Ja nyt siitä nauttivat hotellin asiakkaiden lisäksi myös tamperelaiset. – Moni on ostanut sitä kotiin tuliaisiksi, keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kertoo tyytyväisenä.

– Poro-mustamakkaraa tullaan tarjoamaan vaihtuvana tuotteena kerran viikossa myös Lapland Hotel Oulun aamupalapöydässä.

Kun Lapland Hotel Tampereen ruokatarjontaa suunniteltiin, Lapland Hotels -ketjun keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas kiersi tutustumassa Tampereen alueen hotelligenreen.

– Huomasin, että jokaisessa hotellissa tarjottiin aamiaisella mustamakkaraa. Siitä syntyi ajatus, että meidän pitää saada oma poro-mustamakkaramme, hän sanoo.

– Meillä oli jo vanhastaan hyvä yhteys mustamakkaraan, sillä rovaniemeläinen alihankkijamme Anneli Tahvonen on valmistanut jo pitkään tamperelaisen mustamakkaran tärkeimmän seuralaisen, puolukkasoosin. Anneli kasvattaa meille myös kasviksia ja kerää kuusenkerkät, marjat ja muut herkut.

– Kehitimme kuitenkin omasta poro-mustamakkarastamme hieman perinteisestä tuotteesta poikkeavan, tamperelaistyyppisen mustamakkaran, Mäntykangas kertoo.

– Meidän makkaramme on saanut hyvän vastaanoton tamperelaisten asiakkaidemme keskuudessa ja moni ostaa sitä myös kotiin viemisiksi.

– Poro-mustamakkaraa tullaan tarjoamaan vaihtuvana tuotteena kerran viikossa myös Lapland Hotel Oulun aamupalapöydässä.

tero-mantykangas-tomi-schulze
Lapland Hotels -ketjun keittiöpäällikkö Tero Mäntykangas (oik) ja Dabbalin keittiöpäällikkö Tomi Schulze katsastavat puuhiiligrillin. Ruokalistan luonut Mäntykangas on mukana käynnistämässä uuden Tampereen kaupunkihotellin toimintaa.

Mustamakkara maistuu myös Lapissa

Poro-mustamakkaran valmistajaksi löytyi tuttu yritys, ivalolainen Culinari Oy, joka on tunnettu hyvistä porotuotteistaan.

Culinarin Mika Hindströmin mukaan mustamakkara onkin perinteinen poroerotusajan herkku, jota on valmistettu porojen teurastuksen yhteydessä.

– Mustamakkarastamme on tullut suosittua myös täällä Inarissa, koska nykyisin poroerottelujen yhteydessä ei enää teurasteta poroja, ja vaikka makkara ei maistukaan ihan lappilaiselta, se kuitenkin elvyttää jo osittain unohtunutta makkaranvalmistusperinnettä.

– Moni paikkakuntalainen on sanonut, että tämä on melkein kuin oman äidin tekemää, Hindström naurahtaa.

Lapland Hotels Tampere

Kitchen & Bar Dabbal

 

Teksti: Kari Martiala | kuvat: Lapland Hotels

JAA