Revontulien tieteellinen nimitys on Aurora Borealis eli Pohjoinen Aamurusko. Revontulien esiintymistiheys on riippuvainen auringon aktiivisuudesta, joka vaihtelee noin 11 vuoden jaksoissa.

Tulikettu huiskaisee hännällään

Elämykset

Vihreä tanssiva valo yötaivaalla hurmaa kenet vain.

Revontulissa on aina jotakin mystistä ja arvaamatonta. Lapin asukkaat ja Lappiin saapuvat matkailijat ovat onnellisessa asemassa voidessaan seurata tätä upeaa näytelmää ympäri vuoden.

Revontulien näkymiselle on oltava riittävän pimeää ja mahdollisimman pilvetön taivas. Asutuksen valojen keskeltä täytyy siirtyä pois pimeälle seudulle tähyämään pohjoista taivasta. Parasta revontulien katseluaikaa ovat tunnit keskiyön molemmin puolin. Revontulinäytelmä huipentuu yleensä klo 22-23.30 eli niin sanotun magneettisen keskiyön aikaan, mutta jo aiemminkin illalla voi usein nähdä revontulia. Aamuyöllä revontulten määrä vähenee.

Tarinoita ja uskomuksia

Suomalainen sana Revontulet viittaa kettuun. Tarinan mukaan tulikettu hankaa kylkeään tunturiin, jolloin kipunat sinkoilevat revontulina taivaalla. Toisen version mukaan kettu huiskaisee hännällään revontulet lumihangesta taivaalle. Revontulien loimu muistuttaakin usein liekkejä tai ketun hännän huisketta. Siperialaisen uskomuksen mukaan revontulten valossa aikaan saatettu lapsi kokee onnellisen ja pitkän elämän.

Revontulten valo syntyy maan yläilmakehässä noin 100-200 kilometrin korkeudessa.
Revontulten valo syntyy maan yläilmakehässä noin 100-200 kilometrin korkeudessa.

Mitä erilaisia revontulia on olemassa?

Jokainen revontulipurkaus on hieman erilainen. Yleisin muoto on kuitenkin kellanvihreä kaari pohjoisella taivaalla. Se kirkastuu ajan mittaan, alkaa lainehtia ja saattaa hetkessä peittää koko taivaankannen. Myös violettia väriä nähdään, joskus myös punaista. Revontulikoronasta puhutaan silloin, kun revontulet aukeavat suoraan katsojan yläpuolella, kuin säteittäin yhdestä pisteestä, muistuttaen sateenvarjoa.

Pohjoinen Aamurusko

Revontulien tieteellinen nimitys on Aurora Borealis eli Pohjoinen Aamurusko. Revontulien esiintymistiheys on riippuvainen auringon aktiivisuudesta, joka vaihtelee noin 11 vuoden jaksoissa. Viimeisin auringonpilkkumaksimi on juuri ollut, kun taas pitemmän ajan avaruussään ennustetaan tyyntyvän Pohjois-Lapissa. Revontulia kuitenkin nähdään hyvin. Revontulten valo syntyy maan yläilmakehässä noin 100-200 kilometrin korkeudessa.

revontulet2

Tilaa itsellesi revontulihälytys

Ilmatieteenlaitos ylläpitää ilmaista revontulihälytintä. Se lähettää E-mail-viestin asiasta kiinnostuneille, kun revontulia on todennäköisesti havaittavissa.
Auroras Now! on avaruussääpalvelu, joka helpottaa revontulien havainnointia Suomessa. Palveluun kuuluu magneettikenttähälyttimet sekä lähes reaaliaikaisia revontulikameroiden kuvia.

Tilaa revontulihälytinlista lähettämällä sähköpostiviestin osoitteeseen:
aurorasnow-feed@posti.fmi.fi

Teksti Riitta Karhusilta | kuvat: Lapland Hotels

JAA